Fujifilm X100VI

Opdateret 20. februar 2024

Rygterne talte sandt.

Fuji har netop lanceret sjette generation af det skelsættende kamera fra 2011, Fuji X100. Det nyeste skud på stammen hedder Fujifilm X100VI.

Fuji har videreført det kendte design, men med den allernyeste teknologi. Her kan nævnes en 40.2 megapixel APS-C X-Trans CMOS 5 HR-sensor, 5-akset billedstabilisering samt video i 6K.

Den præcise leveringsdato er endnu ukendt, men Fuji siger selv, at de forventer at levere i starten af marts 2024.

Det er muligt at forudbestille kameraet hos Foto/C allerede nu og på den måde sikre sig et eksemplar, så snart første sending rammer landet.

Bestil her:

Fujifilm X100VI sølv

Fujifilm X100VI sort

Ny Fujifilm X100?

12. februar 2024

Rygterne vil vide, at Fuji er på vej med en ny version af Fujifilm Finepix  X100. Det vil i givet fald være den sjette udgave af det efterhånden legendariske kamera, der første gang kom på markedet i 2011.

Dengang var der en enorm hype omkring dette lille kamera, der lignede noget fra gamle dage – men som var spækket med moderne teknologi, en digital sensor på hele 12 MP og ikke mindst udstyret med et fremragende objektiv, svarende til en 35mm i det gamle, analoge format. Og så var der søgeren, hvor man kunne skifte mellem elektronisk og optisk visning. Nyskabende.

Den første version tog foto-verdenen med storm, og den fik hurtigt en stor og begejstret fanskare. Her var et lille, undseeligt kamera, man kunne have med sig overalt. Det lå godt i hånden, og – brugt rigtigt – var det i stand til at tage fremragende billeder.

Men – for der var et men. Det var også et kamera, der led af en masse ”børnesygdomme”. Særligt autofokusen havde nogle begrænsninger – og den var til tider ulidelig at arbejde med. Så der rejste sig langsomt et ønske fra brugerne om forbedringer.

Et ønske, som Fuji helt åbenlyst lyttede til. For X100 er et kamera, der løbende er blevet forbedret og videreudviklet på.

I 2013 kommer så anden udgave (X100S) som byder på en række forbedringer – først og fremmest på autofokus-området.

Fuji lytter løbende til feed-back fra brugerne, og de udsender de kommende år nye versioner af den moderne ”klassiker” X100. X100T kommer i 2014, og den fjerde version X100F kommer i 2017.

Da den nyeste version - X100V - rammer hylderne i foråret 2020, var brugerne begejstrede.  Den var nu opdateret med en 26.1 MP X-Trans CMOS sensor, et nyt redesignet (endnu skarpere) objektiv, 4K video, tiltskærm, Bluetooth og vejrforsegling. Up-to-date teknologisk – men stadig i det samme klassiske design og med samme feeling, som er med til at gøre X100 unik.

Som en anmelder skrev: ”Med X100V er det endelig lykkedes Fuji at gøre X100 til alt dét, vi drømte om og dét, det skulle have været fra starten”.

Nu lyder det så på vandrørene, at der kommer en ny udgave af dette unikke kamera. Og alle (vi) fans spekulerer allerede på, hvilke forbedringer der følger med: Er det en helt ny sensor? (Måske en APS-H sensor på 40MP?). Får den IBIS? Kommer den i en ren monokrom-version? O.s.v.

Vi ved det ikke endnu.

Vi ved ikke engang, hvad den kommer til at hedde. Bliver det en Fujifilm X100VI ? Eller kommer den til at hedde Fujifilm X100Z (fordi Z er det sjette bogstav i det græske alfabet)? Og til hvilken pris?

Spørgsmålene er mange. Vi hos Foto/C glæder os til – forhåbentlig snart - at kunne give svarene.